Det här behöver din hund i hemmet

När man väljer att köpa hund väljer man att acceptera en ny medlem i sin familj, och som en del av familjen har hunden sitt hem i familjens hus precis som hussen, matten, lillhussen eller lillmatten har. Det betyder att hunden liksom resten av familjen äter, sover och leker i hemmet, och för att hunden ska kunna göra detta på ett sätt som håller den frisk och glad krävs att vissa saker finns där.

Om man frågade hunden själv skulle den antagligen säga att maten är den viktigaste aspekten av dess liv. Hunden har inte heller helt fel i detta; medan det självklart krävs även andra saker för att en hund ska må bra (som motion och sömn) är maten absolut viktig, och man måste därför se till att hunden har en bra matplats med matskålar i lagom storlek. Om man har en stor hund är det bra att förutom större matskålar också förse hunden med en ställning som höjer upp matskålarna från golvet. Det gör att hunden inte behöver böja ner nacken så långt för att äta, vilket skonar nacken från belastning som kan orsaka skador i längden.

Förutom mat är kanske sömn det viktigaste för en hund, som behöver sova mellan 12 och 18 timmar per dygn. Därför är det viktigt att se till att hunden har en skön sovplats i hemmet, gärna i ett ostört hörn där hunden får vara ifred. En del hundar sover gärna på golvet, men man bör ändå förse sin hund med en mjuk och skön hundkorg som de kan vila ut i.

Det är också mycket viktigt att hundar aktiveras och stimuleras både fysiskt och mentalt för att de ska må bra. Ett utmärkt sätt att förse hunden med båda dessa behov är att ägna sig åt en hundsport, till exempel agility. Något som kan vara bra att ha hemma är därför till exempel ett eller flera agilityhinder, som man utan större problem kan bygga själv på tomten. Man hittar allt material man behöver på Buildor.se, och ett agilityhinder behöver inte vara mer komplicerat än två stänger och en tvärslå som hunden ska hoppa över, eller flera rundstänger som placerats i marken med jämna mellanrum, som hunden ska gå slalom genom.

Slutligen behöver alla hundar, oavsett ålder, åtminstone en leksak som de kan busa med tillsammans med sin familj. En knutleksak är populär bland de flesta hundraser, och kan både användas för dragkamp och för apportering. Man får prova sig fram tillsammans med sin hund för att ta reda på vilken typ av leksak som är deras favorit.