Hundens foder och näring

En viktig del av hundens skötsel är en väl sammansatt kost. Det är viktigt att veta vilken fodertyp och mängd din hund behöver så att den mår bra. Det är inte ovanligt att hundägare behöver hjälp med sin hunds utfodring, skötsel och motion. Många gånger kan det vara på grund av att hunden har drabbats av övervikt, näringsbrist, allergier eller åldersrelaterade problem.

Näringsämnen

Det är mycket viktigt att din hund får de näringsämnen den behöver under dess olika livsstadier samt behov. En valp som växer kommer självklart att ha andra behov än en äldre vuxen hund. En gammal hund kan kanske lida av någon åldersrelaterad åkomma och behöver foder som anpassats till de fysiska problem som hunden lever med. Den mat som en hund äter kommer att påverka hela kroppen, precis som hos en människa, och en kost som är felaktig under en längre tid kan ha förödande effekter.

Olika foder

Det finns idag en uppsjö av olika foder att välja mellan såsom torrfoder, våtfoder eller färskfoder. Olika typer av foder har både för- och nackdelar och det kan ibland vara svårt att välja det foder som passar din hund bäst. Hos zoo.se, som är en djuraffär online, kan du enkelt och smidigt handla foder till din hund men även få hjälp med professionell foderrådgivning om du känner dig osäker. Du är dessutom varmt välkommen att kontakta kundtjänst hos zoo.se om du har frågor eller behöver hjälp med att hitta de bästa tillbehören till ditt husdjur.

Zoo.se erbjuder sina kunder Sveriges största sortiment av husdjursartiklar med runt 12 000 produkter till bra priser men har även välsorterade butiker samt veterinärkliniker. Du kommer hitta allt du behöver hos zoo.se och kan handla i lugn och ro från ditt hem. Givetvis ger zoo.se sina kunder snabb leverans direkt till ditt hem samt kostnadsfri frakt över 500 kronor.

Torrfoder, våtfoder och färskfoder

Torrfoder är lätt att hantera och ger tuggmotstånd som är bra för din hunds tänder. En annan fördel med torrfoder är att kvarlämnat foder kan sparas till nästa måltid, vilket minskar svinn. Många hundägare har tyvärr en tendens att dryga ut torrfodret med matrester, vilket kan leda till fetma och övervikt för hunden. Dessutom kan vår mat innehålla råvaror som hundar inte tål eller som är giftig för hundar, såsom lök. Du bör du vara observant på att russin, choklad, vindruvor, salt, nötter samt fet mat kan vara farligt och ohälsosamt för din hund. Bättre är att istället köpa lite extra våt- eller färskfoder som kan ges med torrfodret.

Våtfoder och färskfoder

Våtfoder innehåller en hel del vatten och många hundar upplever att denna typ av foder smakar bättre. Det är fördelaktigt att ge våtfoder till din hund när den behöver mer vätska, som exempelvis under heta somrar. Givetvis kan även torrfoder blötas med vatten om din hund gillar det.

Färskfoder består av råa ingredienser såsom kött, ben, inälvor, fisk samt grönsaker. I och med att färskfoder inte tillagats kan denna typ av foder inte sparas till nästa måltid. Dessutom kräver denna typ av foder god hygien vid hantering för att undvika bakterier.