När hunden blir äldre

Hunden kallas ofta för människans bästa vän och det är kanske inte så konstigt. Man har ofta med sig hundarna på semester och på olika äventyr i vardagen. Hunden kan trösta när man är ledsen och göra en sällskap när man är ensam. Men det kommer en dag när hunden blir gammal. Men hur bör man resonera då?

Smärtor av olika slag

En äldre hund kan drabbas av flera olika krämpor. Det kan helt enkelt vara så att hunden blir stel, om att musklerna bryts ner eller om att hunden får olika former av ledsjukdomar. Precis som en människa kan en hund också drabbas av artros och det är framför allt lederna i hundens ben som råkar ut för det. Det kan vara klokt att läsa lite mer om artros om hunden lider av det. Många av de tips och råd som gäller människor fungerar också för hundar. Det viktigaste är att man lindrar hundens plågor så gott det går.

När är avlivning ett bättre val?

Ibland kan det vara så att hunden är allt för sjuk eller har för ont för att det ska vara lämpligt att fortsätta behandla den. Det finns flera olika sjukdomar och skador som gör att avlivning kan vara ett bättre alternativ än behandling. Om hunden mår dåligt av medicinerna eller om den helt enkelt inte kan leva ett vanligt hundliv längre kan det vara bättre att låta den somna in. När hunden inte är glad, om den inte äter, dricker eller leker är det ofta ett tecken på att hunden helt enkelt inte vill leva vidare längre.

Den äldre hundens vardag

När hunden blir äldre kan det vara läge att se hur dess vardag egentligen ser ut. En del hundar kan bli närmare 20 år och det är en väldigt hög ålder för en hund. Många gånger kan hunden vara vid god vigör, men trots det finns det saker som kan underlätta för hunden. Man kanske behöver en ramp till bilen, en liten pall vid sängen eller soffan om hunden sover där och hundens matskål kan behöva höjas något. Det kan också vara läge att se över hundens promenader. Hunden kanske inte längre orkar gå lika långt eller lika snabbt som tidigare.

Hur länge lever en hund?

Det finns generellt sett vissa hundraser som lever längre än andra men det finns inte några riktiga regler för hur gammal en hund ska bli. Några hundar blir bara ett par år gamla på grund av sjukdomar eller skador. Andra hundar blir tio år eller äldre. Det är viktigt att tänka på att ge hunden en bra tillvaro så länge den lever. Som hundägare har man ett stort ansvar och det gäller att man är beredd på det. Ansvaret täcker även att låta hunden somna in när det är dags.