Vad kostar det att ha hund?

Hunden är ett av de vanligaste husdjuren i Sverige och det kanske inte är så konstigt eftersom den ofta benämns vara människans bästa vän. Hur mycket kostar det egentligen att köpa en hund, och att sedan ha den?

Hur mycket kostar det att köpa hund?

En hund av blandras får man ofta för några tusen kronor. Här skiljer sig hundar rejält i jämförelse med katter. När det gäller katter kan en blandraskatt, eller så kallad huskatt, i stort sett skänkas bort. När det gäller hundar är även raskorsningar av olika slag populära och därför kostar även dem en hel del pengar. Vill man ha en renrasig hund med utställningsmeriter kan den kosta tiotals tusen kronor.

Veterinär och försäkring

Oavsett vilken sorts hund man har är det viktigt att tänka på att den behöver försäkras. Om man inte tecknar en försäkring åt hunden och den skadas eller blir sjuk kan det bli riktigt dyrt. Försäkringar finns från flera olika bolag och i flera olika prisklasser. Det kan vara klokt att jämföra de olika priserna för att se vilket ekonomiskt skydd man får för pengarna.

Just när det gäller veterinärkostnader kan man inte sticka under stol med att de har blivit allt högre under de senaste åren. Många veterinärkliniker vet att man i stort sett gör allt för sitt djur och tyvärr skor de sig på det genom att höja priserna. Det är inte ovanligt att en enkel operation går på mer än 20 000 kronor och om hunden då inte är försäkrad kan kostnaden bli rejält hög för djurägaren.

Hundfoder

En annan sak som kan uppgå till relativt höga kostnader är hundens foder. Många gånger är det till exempel så att hunden behöver äta speciellt foder och det kan med lätthet gå på omkring 1000 kronor i månaden. Om det inte finns några sådana krav kan man i stort sett köpa vilket hundfoder som helst. Det kan dock vara klokt att välja ett hundfoder av bra kvalitet.

Andra tillbehör

När det gäller leksaker och annat behöver man inte lägga allt för mycket pengar på det. Om hunden inte visar något intresse alls för leksaker kan det räcka med att köpa några få grejer. I många fall kan man också ge hunden några kulor torrfoder istället för hundgodis. Många hundar tål inte heller hundben som finns i affären utan man får helt enkelt ge den andra saker att hålla sig sysselsatt med. En del hundar gillar att gnaga på pinnar, och andra har en eller annan tuggleksak som favorit.