Att skaffa hund

Det är otroligt mysigt att ha hund och du kommer ständigt att ha ett fyrbent sällskap, men med ett hundköp kommer också väldigt mycket ansvar. Det är lätt att man tror att hunden klarar sig en hel del själv och att man kommer att kunna fortsätta med vardagen som vanligt, men så är inte fallet. Innan du paxar en hund hos en uppfödare är det många frågor som du behöver ställa dig själv. Här nedan har vi listat några av de viktigaste!

1. Tänk inte bara för stunden! En hund lever mellan 10-15 år så du måste alltså beräkna att hunden kommer att vara vid din sida under denna tid. Du behöver se till att du har de ekonomiska förutsättningar som krävs för hundens välmående, men även att du har den tid som behövs för att hunden ska må bra.

2. Hos företaget Milbemax kan du köpa tabletter för att avmaska din hund själv, men det kommer att bli en hel del veterinärbesök under er tid tillsammans. Ska du ha en hund bör du alltid försäkra hunden. Räkna in dessa kostnader.

3. Valet av ras är viktigare än valet av utseende. Fundera över vilken typ av liv som du lever och välj en hund som har de egenskaper som krävs. En tax kommer t.ex. inte hinna med i löparspåret.

4. Vart ska hunden vara under dagarna då du arbetar? Har du möjlighet att ta med dig hunden eller behöver du skaffa en hundvakt eller sätta hunden på hunddagis? Köerna till hunddagis kan vara långa och priserna höga.

5. Köp bara valpen/hunden om du känner dig trygg med uppfödaren. Känner du att det är svårt att veta vad som är en bra uppfödare kan du vända dig till Svenska Kennelklubben. Alla uppfödare som är anslutna till organisationen uppfyller hårda regler.

6. Se till att du kommer att få med alla papper som du behöver när du betalar för din hund. Köp aldrig en hund där du inte får med ett köpeavtal, ett registreringsbevis och ett besiktningsintyg som är max 7 dagar gammalt. Hunden ska dessutom alltid vara id-märkt innan du tar med den från uppfödaren.

Detta är bara några av alla de frågor som du behöver ställa dig själv innan du skaffar en hund. Visst kan det vara lockande att hämta hem den sötaste valpen i annonsforumet, och priset är ju så bra, men sanningen är att det tyvärr finns en mycket tråkig marknad där hundar säljs på ett felaktigt sätt. Den hund som du köper ska komma från en seriös uppfödare som tar hand om sina djur, så att du vet att du får med dig en frisk hund som du kommer att ha roligt med länge.