Sporter för hundar

För att kunna aktivera sin hund på ett roligt och spännande sätt, samtidigt som man själv får röra på sig, finns det olika hundsporter som man kan välja mellan. För det går inte att sticka under stolen med att vissa hundraser behöver aktivera sig extra mycket för att sänka sitt överskott på energi när de inte har något att göra.

Det är inga större problem att hitta de olika hundsporterna, det är bara att söka på nätet och se vilka lokala hundsportsklubbar det finns i närheten.

Hundsporter

Det finns åtskilliga hundsporter som man kan hålla på med av olika grad. Allt från vanlig vardagsmotion, till att hålla på mer allvarligt för att tävla med sin hund och förhoppningsvis vinna massor av fina priser. Att ägna sig åt hundsport behöver inte kosta så mycket men ställer du andra krav och skulle behöva pengar för resor med mera, så kanske billiga lån på nätet skulle kunna vara en idé. Alla vet ju att en hund kostar pengar!

Agility

Agility är en hundsport som ursprungligen fann sin inspiration från hästhoppning. Sporten går ut på att hunden ska ta sig förbi olika typer av hinder så snabbt som möjligt. Oftast innehåller en agilitybana 15–20 hinder av olika slag. Hindren ska passeras i en viss ordning, på rätt sätt och från rätt håll. Hundägaren följer med hunden runt banan och uppmuntrar jycken att genomföra banan så snabbt som möjligt.

Bruksträning

Detta är då hunden får träna/tävla på att spåra, lydnad, rapport och skydda, vilket verkligen är en utmaning för vovven. Sporten har även andra specialmoment, vilket ger en variation i träningen och kan vara riktigt kul.

Flyball

Flyball är en lagsport för hundar och i varje lag finns det fyra hundar med förare. Sporten går ut på att en hund i taget i laget ska springa en sträcka som är rak och som har fyra hinder. I slutet av banan finns det en manick som hunden trampar på och upp flyger en boll som jycken ska fånga. Sedan ska hunden ta sig tillbaka över hindren till sin hundförare. Efter att vovven har tagit sig över mållinjen är det dags för nästa hund i laget att göra samma sak. Detta håller på tills alla fyra hundarna har gjort samma procedur, som en stafett ungefär. Det lag som har snabbast tid vinner tävlingen.

Freestyle

Det här är en hundsport där det ingår dans till musik. Man tränar in ett program som är helt fritt och som passar till musiken. Sporten går ut på att få hunden att lyda och göra saker som man ber den om att göra, samtidigt som det passar ihop med musiken som man har valt till sitt program. Vill man inte tävla och visa upp sin hund i freestyle, så är det annars en mycket bra träning för hunden och sin hundförare i alla fall.

Dessa var bara ett fåtal av de hundsporter som finns för hundar!