Smarta hundraser

Att hundar är smarta är det nog få som gått misste om. Vissa hundraser är kända för att vara riktigt kloka, medan andra har begåvats med andra härliga egenskaper. Border Collie och Pudel ligger högst upp på listan över smarta hundar, men även många andra hundraser har lyckats hamna på samma nivå. Som hundägare försöker man alltid sitt bästa för att se till att hunden är trygg och inte lyckas skada sig själv. Ibland kan det vara svårt att lyckas överträffa en riktigt smart hund och därför är det viktigt att man använder rätt verktyg. Det kan exempelvis handla om effektiva lösningar i hemmet, som grindar eller enkla barnlås på dörrar och skåpsluckor.

Tio smartaste hundraserna

Vilka är då de raser som anses smartast i hundvärlden? Som tidigare nämnt ligger Border collie högst upp på listan över de Tio smartaste raserna. Pudel ligger stadigt på andra plats och tredje plats går till schäfern. Schäfrar används gärna till olika typer av yrken och gör sig perfekta som polis- eller räddningshundar. Hundrasen är stark, lydlig och tålmodig, vilket gör det svårt att nochalera hundens intelligens. På fjärde plats finner vi den vackra och familjära Golden retrievern och femte plats går till Dobermannen. Rasen är stark, stor och mycket aktiv, vilket har gjort den till en mycket bra tjänstehund. Vidare på listan följer Shetland sheepdog, Labrador retriever, Papillion, Rottweiler och på sista plats kommer Australian cattledog. Denna hundras är inte speciellt vanlig som familjehund i Sverige, men används flitigt till att valla boskap. Hundrasen är mycket lättlärd och klok, men kan vara reserverad och hittar gärna på egna hyss, vilket inte alltid uppskattas av ägaren.

Hundsäkra ditt hem

Det är inte ovanligt för intelligenta hundar att hitta på egna aktiviteter och bus. Hundar är mycket smarta och gillar att lära sig nya saker. Hur klok och smart hunden är beror nästan enbart på ägarens egen insats och hur mycket hundens intellekt har fått stimuleras. Det allra bästa sättet att kunna kontrollera hunden, även när du själv inte befinner dig hemma, är att säkra hemmet på bästa sätt. På Byggmax.se finns bra lås och handtag som inte hunden kan öppna. De allra flesta hundar vet vart godsakerna befinner sig, så varför inte hindra hunden från att ta sig in i kylskåpet? Utöver skåp och luckor kan det vara bra att se till att vissa dörrar är omöjliga för hunden att öppna. Det kan exempelvis handla om sovrumsdörren eller dörren ner till källaren. Trots att hunden är mycket smart kan den sätta sig i situationer som kan orsaka skada och däför är det viktigt att säkra sitt hem.